Categories
healthblog

Видови на хипертензија: примарна и секундарна

Видови на хипертензија: примарна и секундарна

Хипертензијата, попозната како висок крвен притисок, е распространета здравствена состојба која погодува милиони луѓе ширум светот. Тоа е хронична медицинска состојба која се карактеризира со постојано покачени нивоа на крвен притисок. Хипертензијата може да доведе до сериозни здравствени компликации доколку не се лекува, вклучувајќи срцеви заболувања, мозочен удар и проблеми со бубрезите.

Постојат две примарни класификации на хипертензија: примарна (есенцијална) хипертензија и секундарна хипертензија. Разбирањето на разликите помеѓу овие типови е од клучно значење за точна дијагноза, ефективен третман и долгорочно управување со состојбата.

1. Примарна хипертензија

Примарната хипертензија се однесува на висок крвен притисок кој се развива постепено со текот на времето без каква било препознатлива причина. Сочинува приближно 90-95% од сите случаи на хипертензија, што ја прави најчеста форма на состојбата. Примарната хипертензија е типично резултат на комбинација на фактори, вклучувајќи генетска предиспозиција, избор на начин на живот и возраст.

Иако точните механизми на примарната хипертензија не се целосно разбрани, идентификувани се неколку фактори на ризик:

 • Семејна историја: Поединци со семејна историја на хипертензија имаат поголема веројатност самите да развијат примарна хипертензија.
 • Возраст: Ризикот од развој на примарна хипертензија се зголемува со возраста. Како што луѓето растат, артериите имаат тенденција да станат поцврсти и потесни, што доведува до повисок крвен притисок.
 • Фактори за начин на живот: Изборот на нездрав начин на живот, како што се седентарен начин на живот, лоша исхрана (со висока содржина на натриум и ниска содржина на калиум), прекумерна потрошувачка на алкохол и пушење, може да придонесат за развој на примарна хипертензија.
 • Дебелина: прекумерната тежина или дебелината го зголемува ризикот од хипертензија. Вишокот тежина дополнително го оптоварува срцето и крвните садови, што доведува до покачен крвен притисок.
 • Стрес: Хроничниот стрес и високите нивоа на емоционален или ментален напор може да придонесат за развој на примарна хипертензија.

Важно е да се напомене дека примарната хипертензија често нема забележителни симптоми, поради што се нарекува „тивок убиец“. Редовните проверки на крвниот притисок се неопходни за ефикасно откривање и управување со оваа состојба.

Третманот за примарна хипертензија обично вклучува модификации на животниот стил и, во некои случаи, лекови. Промените во животниот стил може да вклучуваат усвојување здрава исхрана, редовни физички активности, управување со нивото на стрес, ограничување на потрошувачката на алкохол и откажување од пушење.

За повеќе информации за примарната хипертензија, можете да ја посетите страницата на Американското здружение за срце за примарна хипертензија или водичот за висок крвен притисок на клиниката Мајо .

2. Секундарна хипертензија

Секундарната хипертензија се однесува на висок крвен притисок предизвикан од основна здравствена состојба или лек. За разлика од примарната хипертензија, причината за секундарната хипертензија често може да се идентификува и третира. Сочинува приближно 5-10% од сите случаи на хипертензија.

Неколку медицински состојби и фактори може да доведат до развој на секундарна хипертензија:

 • Проблеми со бубрезите: Бубрежните заболувања, како што се хронична бубрежна болест, стеноза на бубрежната артерија или полицистична бубрежна болест, може да предизвикаат секундарна хипертензија.
 • Хормонални нарушувања: Одредени хормонални нарушувања, вклучително и примарен хипералдостеронизам (прекумерно производство на алдостерон хормон), Кушингов синдром (прекумерно производство на кортизол) и феохромоцитом (тумор во надбубрежната жлезда), може да придонесат за развој на секундарна хипертензија.
 • Ендокрини нарушувања: Други ендокрини нарушувања, како што се хипертироидизам (хиперактивна тироидна жлезда) или хипотироидизам (неактивна тироидна жлезда), може да ја нарушат хормоналната рамнотежа и да доведат до висок крвен притисок.
 • Опструктивна ноќна апнеја: Луѓето со опструктивна ноќна апнеја, нарушување на спиењето кое се карактеризира со прекинато дишење за време на спиењето, се изложени на поголем ризик од развој на секундарна хипертензија.
 • Лекови: Одредени лекови, како што се нестероидни антиинфламаторни лекови (НСАИЛ), апчиња за контрацепција, деконгестиви и некои антидепресиви, може да предизвикаат покачен крвен притисок како несакан ефект.
 • Нелегални дроги и супстанции: Употребата на нелегални дроги како кокаин и амфетамини, како и супстанции како алкохол и одредени додатоци во исхраната, може да доведе до секундарна хипертензија.

Идентификувањето и лекувањето на основната причина за секундарна хипертензија е од клучно значење за ефикасно управување со состојбата. Во некои случаи, лекувањето на основната состојба може да доведе до решавање на хипертензијата. Сепак, управувањето со секундарна хипертензија често бара комбинација од промени во животниот стил и лекови.

Ако се сомневате дека можеби имате секундарна хипертензија, важно е да се консултирате со здравствен работник за темелна евалуација и правилна дијагноза. Тие ќе можат да ги идентификуваат сите основни причини и да развијат соодветен план за лекување.

За да дознаете повеќе за секундарната хипертензија, можете да ја посетите страницата на Националниот институт за срце, бели дробови и крв за секундарна хипертензија или сеопфатниот водич за висок крвен притисок на клиниката Мајо .

Кардионски додаток за хипертензија

Cardione е додаток во исхраната кој го привлече вниманието за неговите потенцијални придобивки во управувањето со хипертензијата. Формулиран е со природни состојки за кои се верува дека го поддржуваат кардиоваскуларното здравје и помагаат во регулирањето на нивото на крвниот притисок. Сепак, неопходно е да се забележи дека додатоците во исхраната не треба да се користат како замена за препишаните лекови или медицински совет.

Ефективноста и безбедноста на Cardione или кој било друг додаток во исхраната во лекувањето на хипертензија може да варираат од личност до личност. Се препорачува да се консултирате со здравствен работник пред да започнете со кој било нов додаток, вклучително и Cardione, за да се осигурате дека е соодветен за вашите специфични здравствени потреби и да спречите какви било потенцијални интеракции со други лекови.

Заклучок

Како заклучок, разбирањето на различните видови хипертензија е од суштинско значење за правилна дијагноза, третман и управување со оваа заедничка здравствена состојба. Примарната хипертензија, која е најзастапена форма, се развива постепено со текот на времето без препознатлива причина. Тоа е под влијание на фактори како што се генетиката, возраста, изборот на начин на живот и дебелината. Од друга страна, секундарната хипертензија е предизвикана од основна здравствена состојба или лекови и претставува помал процент од случаите.

Примарната хипертензија често се нарекува „тивок убиец“ бидејќи обично се манифестира без забележливи симптоми. Редовните проверки на крвниот притисок се клучни за рано откривање и интервенција. Модификациите на животниот стил, како што се усвојување здрава исхрана, вклучување во редовна физичка активност, управување со стресот, ограничување на потрошувачката на алкохол и откажување од пушење, играат значајна улога во управувањето со примарната хипертензија. Во некои случаи, може да се препишат лекови за да помогнат во контролата на крвниот притисок.

Секундарната хипертензија, од друга страна, бара идентификување и лекување на основната причина. Медицинските состојби како што се проблеми со бубрезите, хормонални нарушувања и опструктивна ноќна апнеја може да придонесат за секундарна хипертензија. Дополнително, одредени лекови и супстанции може да го подигнат крвниот притисок. Третманот на основната состојба често води до решавање на хипертензијата, но промените во животниот стил и лековите сè уште може да бидат неопходни за ефикасно управување со крвниот притисок.

Важно е да се напомене дека овој напис не дава медицински совет и секогаш се препорачува да се консултирате со здравствен работник за точна дијагноза и персонализиран план за лекување. Дополнително, додека додатоците во исхраната како Cardione може да тврдат дека го поддржуваат кардиоваскуларното здравје и го регулираат крвниот притисок, од клучно значење е да се консултирате со здравствен работник пред да започнете нов додаток или да направите промени во вашиот режим на лекување.

Со разбирање на типовите на хипертензија, поединците можат да преземат проактивни чекори за ефикасно управување со нивниот крвен притисок. Редовното следење, изборот на здрав начин на живот, придржувањето кон препишаните лекови и блиската соработка со здравствените работници се клучни компоненти на управувањето со хипертензијата. Со правилен пристап, поединците можат да го намалат ризикот од компликации и да одржат подобро целокупно кардиоваскуларно здравје.

Извори:

Забелешка: Информациите дадени во овој напис се засноваат на општо знаење и не треба да го заменат професионалниот медицински совет. Ако имате загриженост или прашања за вашето здравје, ве молиме консултирајте се со квалификуван здравствен работник.

Управување со хипертензија

Ефикасното управување со хипертензијата бара сеопфатен пристап кој вклучува модификации на животниот стил, лекови (кога е потребно) и редовно следење. Со спроведување на следните стратегии, поединците можат да ја преземат контролата врз нивниот крвен притисок и да го намалат ризикот од компликации:

1. Здрава исхрана

Здравата исхрана игра клучна улога во управувањето со хипертензијата. Диетата со диететски пристапи за запирање на хипертензијата (DASH) често се препорачува за лица со висок крвен притисок. Тоа го нагласува овошјето, зеленчукот, интегралните житарки, посни протеини и млечните производи со малку маснотии. Оваа диета е богата со хранливи материи како што се калиум, магнезиум и влакна, кои се корисни за контрола на крвниот притисок.

Намалувањето на внесот на натриум е исто така од суштинско значење во управувањето со хипертензијата. Високото ниво на натриум може да придонесе за задржување на течности и зголемен крвен притисок. Ограничувањето на преработената храна, конзервираните супи, брзата храна и додавањето помалку сол во оброците може да помогне да се намали внесот на натриум.

За повеќе информации за здрава исхрана за хипертензија, посетете го водичот на Американското здружение за срце за промени во исхраната за управување со висок крвен притисок .

2. Редовна физичка активност

Вклучувањето во редовна физичка активност е корисно за целокупното кардиоваскуларно здравје и управувањето со крвниот притисок. Тоа помага да се зајакне срцето, да се подобри циркулацијата на крвта и да се намали крвниот притисок. Целете на најмалку 150 минути аеробни вежби со умерен интензитет или 75 минути вежбање со енергичен интензитет неделно. Примерите вклучуваат брзо одење, возење велосипед, пливање или танцување.

Вежбите за тренирање на сила исто така треба да се вклучат во рутината, бидејќи помагаат во подобрување на мускулната сила и метаболизмот. Секогаш консултирајте се со здравствен работник пред да започнете нова програма за вежбање, особено ако имате основни здравствени состојби.

За да дознаете повеќе за придобивките од физичката активност за хипертензија, можете да ја посетите страницата на Центрите за контрола и превенција на болести за физичка активност и крвен притисок .

3. Управување со стресот

Хроничниот стрес може да придонесе за висок крвен притисок. Изнаоѓањето здрави начини за управување со стресот е важно во управувањето со хипертензијата. Техники како што се вежби за длабоко дишење, медитација, јога и ангажирање во хоби или активности кои носат радост и релаксација можат да помогнат во намалувањето на нивото на стрес.

Исто така, важно е да се даде приоритет на грижата за себе и да се обезбеди соодветен одмор и сон. Доволно квалитетен сон е од клучно значење за целокупното здравје и регулирање на крвниот притисок.

Ако управувањето со стресот станува предизвик, размислете да побарате поддршка од професионалец за ментално здравје или да се приклучите на групи за поддршка. Тие можат да обезбедат насоки и стратегии за ефикасно справување со стресот.

4. Лекови

Во некои случаи, модификациите на животниот стил можеби не се доволни за справување со хипертензијата, а лекарствата може да ги препише лекарствата. Антихипертензивните лекови делуваат на различни начини за намалување на крвниот притисок, а изборот на лек зависи од фактори како што се тежината на хипертензијата, целокупното здравје и потенцијалните несакани ефекти.

Важно е да ги земате препишаните лекови според упатствата и да присуствувате на редовни состаноци за следење за да се следи крвниот притисок и да се направат сите неопходни прилагодувања на планот за лекување. Не прекинувајте или прилагодувајте го лекот без консултација со здравствен работник.

5. Редовен мониторинг

Редовното следење на крвниот притисок е од суштинско значење за управување со хипертензија. Домашните уреди за следење на крвниот притисок се лесно достапни и може да се користат за следење на отчитувањата на крвниот притисок дома. Ова им помага на поединците и здравствените работници подобро да ги разберат моделите на крвниот притисок и да донесат информирани одлуки во врска со третманот.

6. Поддршка и едукација

Животот со хипертензија може да биде предизвик, но со соодветна поддршка и образование, поединците можат ефикасно да управуваат со нивната состојба. Важно е да се бараат информации од сигурни извори, како што се здравствени работници, реномирани веб-страници и едукативни материјали.

Приклучувањето на групите за поддршка или учеството во образовните програми може да обезбеди чувство на заедница и да им помогне на поединците да учат од другите кои се соочуваат со слични предизвици. Овие ресурси, исто така, можат да дадат дополнителни стратегии и совети за управување со хипертензија и одржување на здрав начин на живот.

Заклучок

Хипертензијата е честа здравствена состојба која бара постојан третман за да се намали ризикот од компликации. Примарната хипертензија се развива постепено без препознатлива причина и е под влијание на фактори како што се генетиката, возраста и изборот на начин на живот. Секундарната хипертензија е предизвикана од основна здравствена состојба или лекови. Разбирањето на разликите помеѓу овие типови е од клучно значење за точна дијагноза и ефективно управување.