Categories
healthblog

Високият холестерол в момента е голяма епидемия в Съединените щати

Високият холестерол в момента е голяма епидемия в Съединените щати

Официален уебсайт на Uslim – потребителски отзиви, цена и къде да купя

Данните също така показват промени в броя на хората, диагностицирани с напреднал стадий на колоректален рак. Например в средата на 2000-те години процентът на хората, диагностицирани с рак в регионален или отдалечен стадий, е бил около 52%. Въпреки това през 2019 г. 60% са диагнозите в късен стадий.

Все пак смъртността от този вид рак намалява с 2% до 3% годишно за всички расови групи. Освен това, актуалният скрининг за колоректален рак достигна 59% през 2021 г. сред хората на 45 и повече години.

От 2018 г. Американското онкологично дружество съветва всички в тази възрастова група да се подложат на скрининг с един от препоръчаните скринингови тестове. Те включват колоноскопия, сканирания с компютърна томографска колонография (CTC), гъвкава сигмоидоскопия и тестове на изпражненията като фекален имунохимичен тест (FIT), високочувствителен тест за окултна кръв в изпражненията на базата на гуаяк (gFOBT) и FIT-ДНК тест (Cologuard®).

Все пак колоноскопията се счита за златен стандарт, тъй като може да идентифицира и отстрани полипи – въпреки че процедурата е по-инвазивна от другите методи за скрининг.

В съобщение за новини водещият автор на доклада Ребека Сийгъл, старши научен директор и изследване на наблюдението в Американското общество за борба с рака, казва: „Знаем, че нивата се увеличават при младите хора, но е тревожно да видим колко бързо цялата популация на пациентите става все по-млада, въпреки намаляващия брой в общата популация. Тенденцията към по-напреднали заболявания при хора от всички възрасти също е изненадваща и би трябвало да мотивира всички на 45 и повече години да се прегледат.“

За да се гарантира, че всички хора имат достъп до колоректален скрининг, през ноември 2022 г. Центровете за Medicare и Medicaid Services (CMS) финализираха правило на Medicare, което позволява покриване на колоноскопии, след като дадено лице използва неинвазивен скринингов тест. Правилото също така намали минималната възраст за преглед до 45 години.

Различните нездравословни течности и храни могат да навредят на денталната хигиена на детето. Въпреки увеличените посещения при зъболекар, почти половината от децата в Съединените щати имат кариес.

Ключови изводи:

 • Ново проучване подчертава ключови фактори за подобряване на денталното здраве на детето чрез повишена консумация на флуорид и здравословни хранителни навици.
 • В момента зъбният кариес засяга повечето деца и юноши в САЩ
 • Повишеният прием на флуорид, здравословната диета и грижите за зъбите в ранна детска възраст са ключови за предотвратяване на зъбния кариес при децата.

Стоматологичните клиники сега са по-достъпни от всякога, но въпреки това зъбният кариес е най-често срещаното заболяване в детството.

Проучването на Американската академия по педиатрия (AAP) има за цел да помогне на педиатрите да помогнат при денталната хигиена. В много случаи педиатърът се посещава по-често от зъболекаря на детето – което дава възможност на педиатъра да подобри денталното здраве на детето.

Дейвид М. Крол, MD, MPH, FAAP, е основното предложение на проучването и подчертава проучването за предоставяне на подходящи съвети за предотвратяване на кариес при деца в разговор с AAP.

„Педиатрите могат да помогнат на родителите да се научат да предотвратяват кариеса при децата си от времето, когато са бебета, дори преди да изникнат първите малки зъби“, каза Крол. „Семействата могат да възпитат добри навици отрано, като никога не слагат детето си да спи с бутилка, избягват подсладени напитки и служат като пример за подражание, като редовно мият зъбите и почистват с конец за зъби.“

Повече от половината деца развиват кариес

Кариесът е най-често срещаното заболяване в детството в Съединените щати. Според Центъра за контрол на заболяванията (CDC) повече от половината деца на възраст между 6 и 8 години са получили поне една кухина в млечните си зъби. Броят е еднакъв при пред-тийнейджърите и тийнейджърите, като повече от 50% имат поне една кухина в постоянните си зъби.

Деца, чиито родители или братя и сестри са имали кариес, е по-вероятно да ги получат. Освен това сладките напитки, включително газирани напитки и сокове, могат да увеличат вероятността от кариес. Децата, носещи скоби или други ортодонтски апарати, са изложени на повишен риск от кариес.

Изследванията от AAP и данните от CDC подчертават несъответствията в здравето на зъбите сред определени социални класи. Много семейства с ниски доходи са по-склонни да купуват продукти, които не са толкова хранителни за здравето на зъбите на детето, за разлика от семействата с високи доходи. Децата с ниски доходи на възраст между 5 и 19 години са два пъти по-склонни да получат кариес в сравнение с децата с високи доходи.

Предотвратяване на кариес при деца

Флуридът е минерал, който се среща естествено. Скалите, съдържащи флуорид, го отделят в почвата, водата и въздуха. По-голямата част от водата съдържа вода, но тя не е толкова разпространена в бутилираната вода в сравнение с чешмяната вода. CDC предоставя ресурс , така че гражданите на САЩ да могат да научат дали чешмяната им вода съдържа флуорид.

Оптималното количество флуорид е 0,7 mg/L, но ако водната система на вашия район не съдържа подходящото количество флуорид, има други налични опции. Важно е да запомните, че твърде много флуорид може да доведе до зъбна флуороза – състояние, което засяга външния вид на зъбния емайл.

Проучването на AAP флуоридните туби с паста за зъби и вода за уста са изключително ефективни в борбата с кариеса. Също така, висококонцентриран флуорид, наричан флуориден лак, може да се прилага два или четири пъти годишно върху бебешки или постоянни зъби.

Даването на пример с хигиената на зъбите е друг начин да накарате детето да поеме по правилния път. Редовното четкане и почистване с конец трябва да бъдат част от хигиената на зъбите на детето. AAP насърчава родителите или настойниците да наблюдават миенето на зъбите, докато детето навърши около 10 години – това може да се различава в зависимост от зрелостта на детето.

Намаляването на консумацията на захар в храната и напитките може значително да намали шансовете за кариес. Изследването на AAP казва на педиатрите да насърчават чешмяната вода с флуорид между храненията вместо сока. Не се препоръчва сок за деца под 1-годишна възраст. Консумацията на сок за деца на възраст от една до 3 години трябва да варира от около четири унции на ден и до шест унции за деца на възраст до 6 години.

Разследването казва, че бебетата не трябва да си лягат с бутилка преди сън или сън. Ако се използва бутилка, дайте само вода. AAP препоръчва кърменето като единствено хранително вещество в продължение на почти шест месеца, след този период се препоръчват четири до шест унции вода на ден.

АктуализираноТази статия беше актуализирана с информация относно източника на финансиране на проучването.

Ново проучване установи, че шест популярни хранителни добавки, рибено масло, чесън, канела, куркума, растителни стероли и червен дрожден ориз, са неефективни в борбата с „лошия“ холестерол.

Ключови изводи:

 • Проучване установява, че рибеното масло, чесънът, канелата, куркумата, растителните стероли и червеният дрожден ориз са неефективни в борбата с „лошия“ холестерол.
 • Изследванията показват, че статините са по-добри от хранителните добавки, доказвайки, че понижават холестерола.
 • Правенето на интелигентен личен избор за здраве може да увеличи риска ви да избегнете сърдечни заболявания повече от хранителните добавки.

Проучване, публикувано в списанието на Американския колеж по кардиология, сравнява хранителни добавки със статини, откривайки одобреното от FDA лекарство за намаляване на кръвните нива на липопротеините с ниска плътност (LDL) холестерол. LDL е известен също като “лош” холестерол, който се свързва като подбудител на сърдечни заболявания.

Люк Лафин, автор на изследването и съдиректор на Центъра за нарушения на кръвното налягане в сърцето, съдовия и гръдния институт към клиниката в Кливланд, смята, че това проучване показва значителни доказателства, че хранителните добавки са неефективни за намаляване на LDL холестерола.

„Ако приемате добавки без рецепта за здравето на сърцето или за понижаване на холестерола, трябва да преразгледате“, каза Лафин пред Cleveland Clinic Newsroom. „За съжаление, много потребители в САЩ вярват, че хранителните добавки за холестерол са по-безопасни от лекарствата, отпускани с рецепта, и смятат, че добавките са толкова ефективни или по-ефективни от статините.“

Статините се оказват ефективни

Laffin и неговият екип оцениха 190 възрастни на възраст между 45 и 65 години за период от 28 дни. Участниците бяха поставени в групи, включващи плацебо, рибено масло, канела, чесън, куркума, растителни стероли или червен дрожден ориз, заедно с леки статини от 5 mg/ден.

Проучването установи, че средното намаление на LDL в края на проучването е преобладаващо при 37,9% от тези, получаващи статин. Тези, които консумират хранителните добавки, почти изравниха резултатите с плацебо.

Статините водят до някои странични ефекти в сравнение с тестваните хранителни добавки, включително:

 • Главоболие
 • Умора, слабост
 • Проблеми с храносмилателната система, включително диария или запек
 • Проблеми със съня
 • Болка в мускулите

Проучването е ограничено от размера на извадката

Въпреки че това проучване не показва ползи от споменатите хранителни добавки, то е ограничено поради наблюдаваните участници. Никой от населението не е имал тежко сърдечно-съдово заболяване, но 42% са имали високо кръвно налягане – което е силно свързано с високия холестерол. Освен това 3,5% са настоящи пушачи, а 33 са бивши пушачи. Пушенето може да доведе до по-високи количества „лош“ холестерол.

Въпреки че никой от участниците не е имал тежко сърдечно-съдово заболяване, солидна част съдържа предшественици на проблеми със здравето на сърцето. Проучването не изследва ефектите на добавките в различен мащаб, като се фокусира най-вече върху хора на средна до по-възрастна възраст. Може би консумацията на хранителни добавки в дългосрочен план може да осигури някои ползи.

Важно е да останете крачка напред, преди високият холестерол да повлияе на здравето ви, което води до много случаи на сърдечни заболявания.

Как да се борим с високия холестерол

Високият холестерол в момента е голяма епидемия в Съединените щати. Според CDC около 7% от децата и тийнейджърите на възраст от 6 до 19 години имат висок общ холестерол. Сърдечните заболявания в момента са водещата причина за смърт в САЩ, като високият холестерол само увеличава шансовете.

Високият холестерол няма симптоми и може да бъде открит само чрез изследване на кръвта, което оказва натиск върху индивида да яде подходяща диета. Тялото ни естествено създава подходящи количества холестерол, поради което не е необходимо да го набавяме чрез различни храни.

Contents